Major Eszter és Barátai

Major Eszter valamelyik dalszövegét már biztosan hallotta, aki figyelemmel kíséri a magyar popzenét: többek között olyan előadóknak írt az elmúlt húsz évben, mint Szekeres Adrien, a Hooligans, Bereczki Zoltán, Kökény Attila, Wolf Kati, Kocsis Tibor, Völgyesi Gabi és még sorolhatnánk.

Az Úgy szeress, a Keresem a lányt, az Illúzió, a Kerek egész vagy az Őrizd az álmod című slágerekben és még vagy 200 dalban Eszter gondolatait énekelték el az énekesek.

Eszter gondolatai édesanyaként és pedagógusként számtalan téma körül forognak, így elfogadta a Napraforgó Kiadó felkérését az Évszakok című gyerekverses-kötetekre, melyekből egy nagylemeznyi dal is született.

A versek megzenésítője Dusík Gábor, a neves pozsonyi zeneszerző, akinek zenészként és zenei producerként több mint 40 lemez fűződik a nevéhez, musicalei nagy sikerrel futnak, és a birminghami Eurovíziós Fesztiválon az ő szerzeménye képviselte Szlovákiát. Majd a sztárok, akiknek Eszter dalszövegeket írt, igent mondtak, hogy egy-egy dalt elénekeljenek az albumon, amelyet idén Fonogram-díjra is jelöltek „Az év hazai gyermek albuma” kategóriában.

Eközben megalakult a Major Eszter és Barátai formáció Volkova Krisztina, Tarr Dávid, Winterverber Csaba és Lázár Tibor közreműködésével, hogy élőben is elhangozhassanak a dalok. A lemez sokszínűségéhez jól passzolnak a zenészek, hiszen mindannyian tapasztaltak és nyitottak: pop-rockot éppúgy játszottak már, mint folkot, world music-ot, jazzt vagy éppen elektronikus zenét. A koncerteken igény szerint sztárvendégként és ráéréstől függően közreműködik Szekeres Adrien, Kökény Attila, Kocsis Tibor vagy Völgyesi Gabi.

A koncerteken nem csak a dalokat hallgathatják és tanulhatják meg a gyerekek, hanem Major Eszterrel – aki eredeti végzettsége szerint konduktor és tanítónő – érdekes, tematikusan összeállított történeteket ismerhetnek meg a természetről, annak lakóiról, az évszakokról és az ünnepekről interaktív, játékos formában.

A dalok egy mese részeiként jelennek meg egy olyan zenés darabban, melynek alapjául irodalmi értéket képviselő versek állnak.

A dalokat a Napraforgók című nagylemezen, a verseket pedig évszakonként két leporelló és egy színező formájában is hazaviheti a koncert közönsége.