Los Orangutanes A Los Orangutanes Magyarország első számú és talán egyetlen, Kelet-Közép Európában is unikumnak számító latin-amerikai cumbia zenekara, amelyet többek között az Anselmo Crew, az Irie Maffia, a Besh o droM, a Ladánybene 27, a Zuboly, és a Manaky magyar, perui és uruguayi zenészei alkotják.

A zenekart Árkosi Szabolcs, Élő Márton, Krecsmáry Zsolt, Tabeira Iván, Herr Attila, Alex Torres, Szarvas Dávid, Pásztor Ákos, Meggyes Ádám, Bognár Szabolcs és Sajó Dániel műfaj iránti rajongása hívta életre.

A csapat 2017. december 16-án debütált teltházzal,  és azóta havi rendszerességgel lép fel Budapest kedvelt szórakozó helyein (Ellátóház, Instant, Kuplung, A38, Pontoon), de meghívást kapott a Sziget Fesztiválra is, az Irie Maffia vendégeként pedig a Budapest Parkban lép színpadra szeptemberben. Az év kiemelt eseménye a Los Orangutanes Müpa koncertje lesz, ahol a zenekar big band formációban mutatkozik be a nagyközönségnek.

Az „ős cumbiát“ ütőhangszerekkel és furulyákkal játszották. Egy legenda szerint a 20. század elején egy Argentínába tartó tangóharmonikákat szállító teherhajó elsüllyedt a kolumbiai partoknál, s a víz sok hangszert kimosott a partra, amit a helyiek összeszedtek, és elkezdtek használni. Olyannyira megszerették, hogy a tangóharmonika később a műfaj egyik fő hangszere lett. A negyvenes években a tradicionális hangszereket a kor divatos bigband hangzása váltotta fel, s a lemezfelvételeknek köszönhetően a cumbia elkezdett terjedni az egész világon. A cumbiához azóta mindenki hozzátett egy kicsit a saját kultúrájából, s ma már létezik mulatós, gengszter, hipszter, electro, tradicionális és dub verziója is.