A tiszta szívű dolgokat preferálom – cumbia villáminterjú Krecsmáry Zsolt dobossal

Post 11 of 198
<!--:hu-->A tiszta szívű dolgokat preferálom – cumbia villáminterjú Krecsmáry Zsolt dobossal<!--:-->

Cumbiát minden háztartásba – Cumbia sorozatunkban villáminterjúkkal mutatjuk be a Los Orangutanes zenekar tagjait, és kifaggatjuk őket a cumbia – életérzés mibenlétéről. A június arca Krecsmáry Zsolt, az együttes dobosa! Ebben a hónapban Zsolti Top 10 cumbia listájáról csemegézünk a július 4-i koncert előtt a Los Orangutanes Facebook oldalán

 

MIT JELENT A CUMBIA SZÁMODRA?

A cumbia számomra három kultúra békés találkozását jelenti. Bár Kolumbia történelme tele van tragikus eseményekkel, ebben a zenében harmóniában lehet hallani az afrikai, indián és európai ritmusokat és dallamokat. Ami nagyon egyedivé teszi a legtöbb latin zene között az az, hogy hallható az indián behatás.

 

SZÁMOS ZENEKARBAN JÁTSZOTTÁL, JÁTSZOL – HOGY TALÁLTÁL RÁ A CUMBIÁRA?

Az Ozomatli zenekar Cumbia de los Muertos száma lehetett talán az első cumbia, ami kinyitotta nekem a kaput, rákattantam és ezerrel gyűjtöttem az autentikusabb dolgokat. Én állandóan kutatom az új zenéket, ez inspirál a legjobban. Jelenleg még a Manaky, a Mazamata X, a Paso és a Suba Attila and the Soulfool Band dobosa vagyok. Az Anselmo Crew volt az egyetlen banda ahol anno játszottunk cumbiát.

 

MI A KEDVENC KÖNYVED, FILMED, AMI HATÁST GYAKOROLT AZ ÉLETEDRE ÉS SEGÍTETT RÁTALÁLNI A CUMBIA – ÉLETÉRZÉSRE?

Hahaha, nincs ilyen, de igaz hogy alapvetően a puritánabb, lényegre törő, tiszta szívű dolgokat preferálom, és ez a cumbia-ban a reggae-ben eléggé átjön. A Cigányok ideje talán a kedvenc filmem, Kurt Vonnnegut összes könyvét olvastam. Ami nagyon tetszett a legutóbb az Rideg Sándor Kristóf Rózsafái, ami egy paraszt srác kalandozásairól szól, úgyhogy az cumbia a javából.

 

MI A LEGNAGYOBB KIHÍVÁS SZÁMODRA AZ ÉLETBEN?

Megtalálni a békét, és békében élni önmagaddal.

 

ÉLETED CUMBIA ÉLMÉNYE?
Az első Los Orangutanes koncert az Ellátóházban, nem tudtam hogy mi lesz az emberek reakciója erre a zenére, de amikor láttam őket táncolni meg őrjöngeni, akkor éreztem hogy jó vágányon vagyunk.

-szdr-