Periódusokban tör rám a cumbia láz – villáminterjú Élő Mártonnal

Post 18 of 197
<!--:hu-->Periódusokban tör rám a cumbia láz – villáminterjú Élő Mártonnal<!--:-->

Cumbiát minden háztartásba – Cumbia sorozatunkban villáminterjúkkal mutatjuk be a Los Orangutanes zenekar tagjait, és kifaggatjuk őket a cumbia – életérzés mibenlétéről. A március arca Élő Márton! Ebben a hónapban Marci Top 10 cumbia listájáról csemegézünk az április 6-i koncert előtt a Los Orangutanes Facebook oldalán!
Elo Marton

Mi a cumbia életérzés számodra?

Visító fúvósok, a guirro szüntelen zakatolása, elmebeteg harmonika témák. Mióta meghallottam, elvarázsol ez a túlfűtött, mégis nagyon laza ritmus és zenei világ. Periódusokban tör rám a cumbia láz, az utóbbi időben nem ereszt, szinte csak cumbiát hallgatok mostanában.

Irie Maffia, Red Red, Sena – hogy találtál rá a cumbiára?

Apám 84-ben Peruban járt, és rengeteg lemezt hozott onnan – ezek leginkább andoki folk cuccok voltak, de azért elég nagy a hasonlóság ez és a perui indián cumbia között. Ez nagyon meghatározta a későbbi zenei ízlésemet. Majd jött Roberto Rodriguez 95-ös filmje, a Vérfagyasztó, amely egy kolumbiai takarítónőről szólt. Ennek a soundtrackje tele van klasszikus kolumbiai cumbiákkal. Ezt a kazettát rengeteget hallgattuk akkoriban, habár fogalmunk sem volt róla, hogy ez cumbia zene. Jó tíz évvel később került a kezembe a Rough guide to cumbia válogatás CD, amin felismerni véltem az említett kazettáról több számot is. Ekkor esett le számomra hogy létezik ez a műfaj, és hogy én ezt már 10 éve imádom! Azóta tudatosan keresem a műfaj minden leágazását a perui chichán át az argentin minimál digitális verzióig.

Elo Marci 3

Mi a kedvenc könyved, ami hatást gyakorolt életedre, és segített rátalálni a cumbia – életérzésre?

Tinédzser koromban, amikor az említett kazettát is hallgattuk, hatalmas Gabriel Garcia Marquez rajongó voltam. Kedvenc könyveim a 100 év magány meg a Szerelem a kolera idején volt. Konkrétan Marquezből érettségiztem irodalom szóbelin. Szóval vannak ilyen korábban fel nem fedezett összefüggések.

Mi a legnagyobb kihívás számodra az életben?

Jelenleg azt a sok projektet, amiken párhuzamosan dolgozom úgy megvalósítani, hogy ne menjenek egymás rovására, és mindegyikbe bele tudjam rendesen tenni magam. Az Irie Maffia managelése és a koncertezés, a ghánai és palkonyai fesztivál szervezése, a RedRed, Los Orangutanesben helytállás és természetesen mind ezek mellett családi élet és gyereknevelés összehangolása. Eléggé el vagyok látva feladatokkal.

Életed cumbia élménye?

Remélem, ez még várat magára. Nyáron lesz egy közös koncertünk Palkonyán a perui Los Mirlossal és az Orangutánnal. Sejtem előre, hogy ez lesz életem cumbia élménye!