Szirtes Edina Mókus – Világok Hangja etno-szimfonikus koncertsorozat

Post 5 of 205
Szirtes Edina Mókus – Világok Hangja etno-szimfonikus koncertsorozat

Szirtes Edina Világok Hangja című etno-szimfonikus művét a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar és a Szirtes Folk Band július 10-én a Fatemplom Fesztivál keretei között Magyarföldön, augusztus 4-én Keszthelyen, a Zalai Borcégér – Keszthelyi Borünnepen, és augusztus 5-én Zalaegerszegen, a Zsinagóga melletti parkolóban mutatja be.

„A Világok hangja című etno-szimfonikus koncert alapjául Kodály Zoltán és Bartók Béla öröksége mellett a közeli és távolabbi népek folklór kincsestára szolgál, de nem eredeti formában, hanem kizárólag az irántuk érzett rajongásból született darabok által. A zene egytől egyig saját kompozíció, instrumentális mű vagy dal. Amiből táplálkozik, az a magyar néphagyomány végtelen gazdagsága, mélységes gondolatisága, amelyet az “újrazenésített” magyar népdalszövegek elevenítenek fel, valamint a balkán vagy a kisebbségi népek zenéjének lüktetése, páratlan ritmikája, lendülete. Ehhez társulnak a populárisabb hangzásvilág jellegzetes hangszerei, úgy, mint beat box, gitár, dob, ütőhangszerek….

A művészi kihíváson túl, szeretnénk tiszteletünket leróni Kodály Zoltán és Bartók Béla felbecsülhetetlen munkássága előtt. Bartók és Kodály példát teremtett azzal, ahogyan elődeink tiszta, mélységes, gondolattal és érzelemmel teli szellemiségét, ami a magyar folklórban is benne van, feldolgozták, tovább gondolták, tovább érezték. Egészen új zenei világot teremtve ezzel. (Megjegyzem, vélemenyem szerint ez a világzenei műfaj megteremtése..) Útmutatás ez nekünk, utódoknak, akik örökül kaptuk. Nem kisebb feladatot vállaltunk magunkra, mint, hogy folytassuk ezt a hagyományt. A komolyzenei koncerttermekben meghalljuk a parasztfurulyát, ahogy kifakad, hordozva több száz éves fájdalmat, titkot, egy szimfonikus zenekar kíséretében. Ahogyan öleli a jelen a múltat.

Nemcsak zenei hagyomány ez. Sokkal több annál. Hiszen ebből vagyunk mi is. Elődeink itt hagyott gondolataiból. Ezt kell megőriznünk, tovább éltetnünk.” (Szirtes Edina Mókus)

A mű színpadra állítását és a koncertek létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.